Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Fiskbullar

Fiskbullar

Fiskbullar. Foto: Odd Nygård.

Kategori

Fisk och Skaldjur

Landskap

Bohuslän

I produktion sedan

År 1844

Produktbeskrivning

Fiskbullar är kokt fiskfärs. Fisken är utdrygad med mjölk och potatismjöl, och sjuden i buljong eller saltvatten.

I fiskbullar på burk används ibland smakförstärkare som dextros, en sockerart, eller mononatriumglutamat.

Historia

I Bohuslän har fiskberedningsindustrin lång historia. Produktionen är i huvudsak inriktad på halv- och helförädlade produkter. En av de helförädlade produkterna är fiskbullar. Produktionen kan spåras till 1930-talet.

Fiskbullar finns omnämnda år 1844 och ett recept finns i Iduns Kokbok år 1911.

Kommentarer

Det äts en burk fiskbullar var femte sekund i landet ”Brunsås”.

Abba fiskbullar är MSC-märkta.

Uppdaterad

Källor

  • ICAKuriren Länk till annan webbplats.
  • Länsstyrelsen Västra Götaland
  • 1900-talet runt husknuten VG-region
  • Wacklin, S. 1844-45Hundrade minnen från Österbotten. 1-3.Sthm
  • Aftonbladet 2011-10-23
  • Marine Stewardship Council