Smaka Sverige

Munthes rosenäpple

Munthes rosenäpple

Munthes rosenäpple. Foto: Hans Lundberg.

Kategori

Frukt, bär och svamp

I produktion sedan

År 1849

De mogna frukterna hos Munthes rosenäpple har en vacker rosaräd täckfärg och sprider en angenäm doft.

Äppelsorten ses som en tidig vinterfrukt av god kvalitet. Munthes rosenäpple används både som bords- och hushållsfrukt.

Ursprung

Sorten har uppkommit genom kärnsådd vid Beateberg, Värmdö 1807. Uppkallad efter upphovsmannen kammarrättsrådet C.C. Munthe. Beskriven första gången i Svenska trädgårdsföreningens årsskrift 1849 under rubriken ”En ny svensk äpplesort” .

Odlingsområden

Munthes rosenäpple är idag en bortglömd sort. Äpplen återfanns i Närke på 1990-talet.

Mognadstid

Munthes rosenäpple mognar i oktober. Äppelsorten har god hållbarhet.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Munthes rosenäpple ett äpple med mycket hög smakintensitet med både hög syrlighet och hög sötma. Äpplet är krispigt och saftigt.

Uppdaterad 20 maj 2021