Smaka Sverige

Katja

Äpple Katja

Katja. Foto: Hans Lundberg.

Kategori

Frukt, bär och svamp

I produktion sedan

År 1947

Katja är ett vackert medelstort äpple med äggrund form, glänsande fett skal och varmröd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt, tämligen fint, fast och saftigt. Smaken tendera att vara något mer söt än syrlig. En god bords- och dessertfrukt.

Ursprung

Äpplet Katja är utvald ur en korsning mellan ’James Grieve’ och ’Worcesterparmän’. Korsningen utförd vid Balsgård 1947. Förd i handeln år 1968.

Odlingsområden

Odlingsområde I-III.

Mognadstid

Katja plockas i september och kan lagras in i november.

Sensorik

Enligt smaktestet som genomförtslänk till annan webbplats är Katja ett krispigt och fast äpple med tydligt tuggmotstånd. Hög sötma och smakintensitet.

Uppdaterad