Whisky

Whisky

Whisky. Foto: Pixabay

Whisky är en spritdryck med gamla anor som görs på spannmål och destilleras på träfat.

Innehåll

Whisky innehåller spannmål, vatten och jäst. De flesta tillverkare tillsätter också en sockerkulör för att få till den rätta färgen. I maltwhisky får endast korn användas. I grain whisky (som främst används som bas till blended whisky) kan majs, vete och råg användas, men i Sverige ligger fokus på maltwhisky.

Smaken påverkas bland annat av valet av spannmål, röken som används när kornen torkas och tunnorna där spriten destilleras. För att få kallas whisky måste spriten lagras i minst tre år på träfat.

Processen

Spannmålet läggs i blöt en tid för att börja gro, det kallas för mältning. Därefter torkas kornen med varm luft och rök, för att sedan malas och blandas med varmt vatten. Vätskan som bildas kallas vört och skiljs från den fasta massan som kallas drav. Vörten hälls upp i jäskar, jästen tillsätts och sockret i vörten omvandlas till alkohol. Till slut destilleras vätskan två eller tre gånger i kopparpannor som hettas upp. Spriten lagras sedan minst tre år på ekfat.

Historia

De tidigaste källorna på destillerad alkohol hittar man i Italien på 1200-talet. Tekniken spred sig sedan till Irland och Skottland på 1400-talet. Men drycken som framställdes lagrades inte och liknade nog snarare brännvin än dagens whisky. Under århundradena som följde förfinades tekniken.

I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns ett recept på kryddbrännvin som hon kallar Usqueba, vilket liknar det keltiska ordet för whisky. Ordet whisky dyker upp i svenska språket på 1850-talet.

I slutet av 1800-talet var whisky i Sverige en dryck för ett fåtal intellektuella. I början av 1900-talet ökade konsumtionen, men under 30-talet minskade den igen då folk valde billigare alternativ. Idén om en inhemsk whisky föddes i samband med bristen på importvaror under och efter andra världskriget. 1961 lanserade AB Vin- & Spritcentralen Skeppets whisky, som dock inte hade hunnit mogna i tre år och som kunde innehålla potatissprit och sherry. Trots lågt pris slog Skeppets aldrig igenom.

Amerikanska tv-serier gjorde whiskyn mer och mer populär under 70- och 80-talet. Under 1900-talets sista år blev det trendigt med whiskyprovning och whiskyklubbar växte fram.

1999 startade produktionen av den första renodlade svenska maltwhiskyn i Gävle. Därefter har flera svenska destillerier vuxit fram.