Smaka Sverige

Örebro universitet, Campus Grythyttan

Örebro Universitetsbibliotek. Foto: Linus Grabö

Kategori

Arkiv, museér och bibliotek

Örebro Universitetsbibliotek har ett specialbibliotek på Restaurang- och hotellhögskolans campus som innehåller cirka 30.000 volymer om mat och måltider. Biblioteket prenumererar också på cirka 150 tidskrifter, varav många endast finns på detta bibliotek.

Uppställningen av litteraturen följer utbildningens tematiska indelning, vilken är Rummet, Mötet, Produkten, Stämningen och Styrsystemet. Här finns också meurlingska samlingen och Kokboksmuseet, med bland annat den wretmanska samlingen.

En stor del av bibliotekets innehåll går att söka via den nationella bibliotekssöktjänsten Librislänk till annan webbplats. För att avgränsa en sökning i Libris till att endast omfatta titlar i detta bibliotek använder man sig av en utökad sökning där man kan ange specifika bibliotek.

Här kan du söka efter litteratur på Örebro Universitetsbiblioteklänk till annan webbplats.

Av särskilt stort värde för den som inte har möjlighet att ta sig till Grythyttan för besök i biblioteket är deras digitala databas där ett mindre antal historiska kokböcker finns inskannade. Böckerna är uppdelade i kategorierna Cookbookslänk till annan webbplats och Unique cookbookslänk till annan webbplats.

Skribent

Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet

Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola

Uppdaterad 21 januari 2015