Smaka Sverige

Libris

Genom LIBRIS kan man söka efter titlar på svenska universitets- högskole och forskningsbibliotek. Till exempel på Stockholms universitet, där studenterna på bilden befinner sig. Foto: Bertil Ericson/TT

Kategori

Arkiv, museér och bibliotek

LIBRIS är en nationell söktjänst med information om titlar på svenska universitets-, högskole- och forskningsbibliotek samt ett tjugotal folkbibliotek. Här finns böcker, tidskrifter, artiklar, kartor, affischer, noter, elektroniskt publicerat material m.m.

För närvarande finns 7 miljoner titlar i databasen. Kungliga biblioteketlänk till annan webbplats har ansvar för drift och utveckling av LIBRIS.

Hur når jag titlar jag är intresserad av?

Man kan se vilka bibliotek som har den titel man är intresserad av och man kan se om den är tillgänglig via lån eller finns att läsa i fulltext på internet. Om det man är intresserad av inte finns på närmaste bibliotek är det normalt sett kostnadsfritt att genom det lokala universitetsbiblioteket låna hem boken. För att kunna låna hem böcker behöver man ha ett lånekort på det lokala universitetsbiblioteket. Om man lånar känsliga och särskilt dyra volymer kan det hända att man endast får ett läsesalslån.

Genom Libris kan man beställa digitalisering av verk där författaren har varit död i minst 50 år, vilket anges i det elektroniska kort som kommer fram när man klickar på ett verk i söklistan. Om det är möjligt att digitalisera verket finns en länk som upplyser om detta. Kostnaden för digitalisering är 100 kronor i startavgift per verk, samt 3 kronor per sida. Om man beställer många digitaliseringar är det möjligt att ansöka om att endast betala en enda startavgift. När digitalisering har beställts kommer verket att bli fritt för allmänheten efter två månader från det att beställaren har fått sin leverans. Om syftet är att offentliggöra ett verk kan detta göras omedelbart.

Leta efter titlar på Libris.kb.selänk till annan webbplats

Skribent

Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet

Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola

Uppdaterad 22 januari 2015