Smaka Sverige

Exceptionell råvara

Naturbeteskött. Foto: Erik Olsson

Kategori

Projekt­rapporter

Projektägare

Lantbruk­arnas Ekonomi ABIdén till projektet kom år 2012 då initiativtagarna Mattias Kroon och Björn Frantzén såg behovet av att utveckla exceptionella svenska mat råvaror till restaurangmarknaden. Projektet Exceptionell råvara initierades 2013 med LRF i samarbete med VisitSweden, Svenskt Kött, Martin & Servera, Björn Frantzén, Restaurant Frantzén och Mattias Kroon, matskribent.

Den grundläggande idén var att fortsätta utvecklingen av råvarukvalitet för restaurangmarknaden med fokus på samarbete med gris- och kycklinguppfödare samt mejerister.

Projektets huvudsakliga uppgift har varit att driva utvecklingen för exceptionella råvaror utifrån behov och önskemål från Sveriges främsta kockar tillsammans med utvecklingsintresserade bönder. Under året har 63 produkter testats varav 16 gris, 27 kyckling, 9 smör, 7 grädde och 4 ost. Dessutom var flera bönder inspirerade att utveckla råvaror av internationell toppklass.

Projektet har haft fyra mål:

  1. Att inspirera fler bönder att utveckla råvaror av internationell toppklass, exceptionell klass
  2. Att visa den redan existerande potentialen hos svenska råvaror
  3. Att få tillgång till exceptionella råvaror för utveckling av svensk gastronomi
  4. Att öka intresset för Sverige internationellt

Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats kan du läsa hela rapporten.

Uppdaterad 7 juni 2018