Smaka Sverige

Stolta svenska krogar

Det kan som restaurangägare vara intressant att ta reda på vad som är unikt för just din region. Foto: Staffan Löwstedt

Kategori

Projekt­rapporter

Projektägare

Visita Service AB

Projektet “Stolta svenska krogar” har syftat till att ge restauranger utanför storstäderna möjlighet att inspireras och utvecklas utifrån vad som är unikt för den region där verksamheten är belägen I form av råvaror, förädlingstekniker, historia och annat tillsammans utveckla befintligt utbud och har svårare att följa trender och den utveckling som sker. Den primära målsättningen har varit ett ökat utnyttjande av lokala råvaror.

Enligt det ursprungliga upplägget skulle totalt 13 utbildningstillfällen á två dagar vardera genomföras på 13 olika platser i olika regioner utanför Sveriges storstadsområden. Målgrupper för utbildningen har varit representanter för restauranger med öppen verksamhet, lokala och regionala matproducenter och leverantörer. Utbildningsdagarna har syftat till att utveckla förmågan hos deltagarna att utveckla och skapa nytt i mat och meny men ändå bevara det unika för respektive region i form av råvaror, recept, tillagning, historia, traditioner, kultur etc.

Rullande seminarium

Under utbildningsdagarna har under dag ett behandlats ämnen som kulturhistoria, traditioner, matlagning/teknik, råvaror arbetade med lokala specialiteter, recept, avsmakning, profilering på restaurang, smak, sensorik, närproducerat, paketering och marknadsföring. Under dag två har seminarium genomförts i rullande form – genom en rundresa med buss i respektive region. Utbildningsdagarna har enligt avtal genomförts av Restaurangakademin, som har anlitat kursledarna Andreas Hedlund (Årets kock 2002), Richard Tellström (doktor i måltidskunskap), Maria Edblad Rogell (konsult inom restaurangbranschen och ledare av sälj- och serviceutbildningar med inriktning mot merförsäljning och högre service samt Magnus Svensson (sommelier och kock samt kreativ ledare för Restaurangakademiens sommelierutbildning).

Här kan du läsa hela rapporten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 15 juni 2018