Smaka Sverige

Fler kvinnliga tävlingskockar

Karin Fransson, kock. Foto: Jurek Holzer/TT

Kategori

Projekt­rapporter

Projektägare

Restaurang­akademien

Idag finns det fler manliga än kvinnliga anställda I restaurangbranschen. Av antalet kockar i landet är 35 procent kvinnor och 65 procent män. Det är få kvinnliga kockar som anmäler sig och deltar i tävlingar. Restaurangakademien AB har genom detta projekt önskat skapa förutsättningar för fler kvinnliga kockar att delta i tävlingssammanhang – nationellt och internationellt. Detta har de velat göra genom att analysera och kartlägga förutsättningar, problem och möjligheter för kvinnliga kockar att delta på tävlingsarenan.

Projektets mål hat varit att få fler kvinnliga tävlingskockar att nå höga placeringar i nationella och internationella tävlingar. Målet har även varit att få fler kvinnliga kockar som förebild för andra så att Sverige på lång sikt har fler kvinnliga kockar i fine diningrestauranger och varmkök.

Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats kan du läsa hela rapporten.

Uppdaterad 15 juni 2018